Babesióza, tichý zabiják v přírodě

30.5.2024

Les, louky, ale i městský park. To všechno jsou místa, kde si můžeme odnést s sebou domů nechtěného pasažéra. Donedávna u nás exotická nemoc vyskytující se pouze v zahraničí, dnes velký strašák majitelů domácích zvířat. Babesióza!

Jedná se o onemocnění, které přenáší piják lužní a první případy se objevují i u nás. Důvod k ostražitosti je zde na místě! V České republice žije v lužních lesích kolem velkých řek Moravy a Dyje.

Babesiózu způsobují prvoci rodu Babesia. Na rozdíl od lidí mohou být psi infikováni mnohem větším počtem babesií. Jde především o Babesia canis, Babesia vogeli Babesia gibsoni, Babesia vulpes a Babesia annae přenášené pijákem lužním a klíšťaty rodu Dermacentor, Rhipicephalus a Ixodes.*

Na vnímavost hostitele nemá vliv jeho věk ani pohlaví. Existuje však určitá plemenná predispozice k tomuto onemocnění. Náchylnější plemena jsou španělé, dobrman, jorkšírský teriér a pekingský palácový psík.

Babesióza je kosmopolitní onemocnění. V Evropě se s ní nejčastěji můžeme setkat ve Středomoří (Španělsko, Portugalsko, Francie, Itálie, Řecko, Chorvatsko). V poslední době jsou ale čím dál častější případy výskytu tohoto parazita severněji, a to ve Švýcarsku, Nizozemí, Belgii, Německu, Rakousku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku.

Příznaky nákazy se různí. Vzhledem k tomu, že je tato nemoc na našem území zatím nová, nelze jednoznačně říct, na co by se majitel měl přesně zaměřit. Základní indicie včasného odhalení babesiózy jsou:

  • místo vpichu pijáka vylíná do kruhového tvaru

  • piják lužní oproti klíštěti má červené zbarvení v místě zadečku viz obrázek

  • Inkubační doba je přibližně 10 až 21 dní 

Nejčastější příznaky onemocnění 

  • bledé sliznice 

  • nechutenství 

  • tmavá moč (v barvě Coca-coly)

  • horečka nad 40°C

  • slabost 

  • nateklé mízní uzliny

  • anémie (chudokrevnost - bílé sliznice)

  • zvětšená slezina

  • neurologické projevy

Léčba 

Prognózu onemocnění lze stanovit na základě výsledku laboratorních testů, které provede veterinář. V ČR zatím není registrovaný účinný lék Imidocarb dipropionát (Imizol®) a musí se dovážet ze zahraničí. Léčba mazlíčka se tak může velmi prodražit. I v tomto případě byste využili hrazení léčby pojišťovnou, proto doporučujeme mít sjednanou zdravotní pojistku pro mazlíčka. V případě nedostupnosti speciální léčby imizolem může veterinář podat zvířeti kombinaci klyndamycinu, doxycyklinu a metronidazolu.

Prevence

Důležitou roli v přenosu infekce z klíštěte na psa hraje doba přisátí. Proto bychom z každé vycházky, a to platí i u lidí, měli zkontrolovat sebe i psa. Pokud nalezneme klíště, ihned jej odstraníme, ránu vydezinfikujeme a místo přisátí pozorujeme. 

Zároveň používejte antiparazitika, která odpuzují klíšťata, blechy i další nežádoucí parazity. V dnešní době existuje velké množství těchto přípravků. My doporučujeme používat takové, které seženete pouze ve veterinární ordinaci. Po konzultacích s veterináři víme, že přípravky volně prodejné na eshopech, ať se jedná o obojky nebo pipety za krk, nejsou již efektivní, jako tablety podávané orálně. Zeptejte se na možnosti svého veterináře.


*Zdroj: www.kliste-prevence.cz

Sdílejte článek

Přidejte se k více než 8000 odběratelům a získejte praktické rady a tipy, jak chránit zdraví svého mazlíčka

  • Reálné příklady z praxe
  • Ověřeno veterináři

Abychom pomáhali ještě rychleji

Používáme cookies, malé datové soubory, které vám usnadňují používání webu a nám pomáhají v jeho vylepšování. Pro vás.